SNEEUW OP DE TEIDE
Mimosa Harmsen bezocht de Teide tijdens de wintermaanden. De Pico del Teide is dan meestal gehuld in sneeuw. Tijdens de zomer kan het al fris zijn op 3500 m. Dus zeker in de winter de nodige aangepaste kledij aantrekken als men met de kabelbaan naar de top gaat.
Beelden die men verwacht in het hooggebergte in een of ander skioord. Ook dit is Tenerife.
Als de Teide besneeuwd is is hij nog veel mooier. Van overal op het eiland steekt de witte kroon er bovenuit.
La Catedral. Een gigantische rots in de vorm van een cathedraal. Best te bekijken vanaf het uitkijkpunt van de Roques de Garcia.
Ook Trudie Hendriks bezocht Tenerife en de Teide tijdens de maand juli. Geen sneeuw maar wel volop zon op de Roques de Garcia en de Pico op de achtergrond.
Trudie fotografeerde een 'salamander'. Maar dit is wel degelijk een hagedis, een reptiel. Deze beestjes heten op Tenerife 'Lagarto's' en zijn niet gevaarlijk. In dit geval de 'Lacerta galloti' of ook wel 'pinzón del Teide' genoemd. Te herkennen aan de blauwe/groene kleur. Ze zijn eigen aan Tenerife maar komen ook nog voor op La Palma en werden ook uitgezet in Madeira. Afblijven want ze zijn beschermd.
De Teide op Tenerife is veel meer dan zo maar een berg. De Teide is een vulkaan,
niet actief maar lang niet dood. De Teide barst met een frequentie van alle 100 jaar uit.
De laatste uitbarsting van de Teide dateert uit 1909, dus zetten jullie zich maar schrap ;-)
De centrale krater van de Teide, ± 48 km in omtrek, vormt sinds 1954 het decor voor het Nationale Park Del Teide.
Dit gebied doorkruisen is al een belevenis op zich. Helemaal tot aan de top (Pico Del Teide) gaan is de max.
Wat je hiervoor moet doen lees je op deze pagina.
[Goed om weten]
Wandelen in de sneeuw op de Teide.
Het oprijden of afdalen van de Teide is, in tegenstelling van wat de foto's tonen, ongevaarlijk.
De weg is bochtrijk maar breed en veilig en waar nodig voorzien van vangrails.
Tijdens de winter kan het glad zijn boven 1600 meter, maar dan is de weg meestal afgesloten voor alle verkeer.
Door het hoogteverschil moet men rekening houden met een groot verschil in temperatuur,
en is een trui of windjack geen overbodige luxe. Tank voldoende (minstens 10 liter) benzine,
want eenmaal in het Nationale Park Del Teide zijn er geen tankstations meer.
De kabellift werkt niet bij hevige wind, en als die werkt kunnen de wachttijden oplopen tot soms een uur.
Maar ook zonder kabellift is de Teide een bezoek waard. Verkies een huurwagen boven een georganiseerde bustrip tenzij u echt niet anders kan.
Laat je vooral niet afschrikken door het wolkendek. Dit hangt meestal op 1500-1700 m. Eenmaal erdoor gaat een fascinerende wereld voor je open.
Gerard Kingma is natuurfotograaf. Hij heeft enkele mooie foto's gemaakt van de Teide. U kunt deze bestellen op groot (30 x 145 cm) formaat à €150,0 incl. btw en verzendingkosten. Klik de foto aan voor meer.
[Route]
De Teide oprijden kan via 5 routes. Vanuit het zuiden (1a en 1b: Los Cristianos / Playa's),
vanuit het westen (2: Los Gigantes, Chio), het noorden (3a: Puerto De La Cruz / La Orotava of 3b: La Laguna)
en het oosten (4: Guimar). Of met het openbaar vervoer (5). Meer detail over de routes kan men vinden op een afzonderlijke pagina. Klik hier.
[Llano de Ucana]
Via de routes 1a en 1b komt men in het Nationale Park Del Teide (afgekort als P.N. TEIDE) aan bij de Llano de Ucana.
Llano is het Spaans voor vlakte. Deze uitgestrekte vlakte loopt helemaal tot aan de 'Roques De García' en 'La Catedral'.
Hier is een kleine parking met informatieve panelen die inzicht brengen in het hele gebied.
Van hieruit heeft men een mooi zicht op de Pico Del Teide (3718 m).
[Roques de García]
Net onder de Pico Del Teide bevindt zich de obligate stopplaats aan de Roques de García (Roque = toren).
Dit zijn een formatie grillige rotsen. Aan de voet bevindt zich een mirador (uitkijkpunt)
van waar men een mooi uitzicht heeft over de lager gelegen 'Llano de Ucanca' en de rots 'La Catedral'. De roque nabij de parking kan men bewandelen.
Het kan hier vaak behoorlijk druk zijn omdat ook alle
toeristenbussen hier halt houden. Respecteer vooral de natuur want de 'groene jongens' houden hier streng toezicht.
[Parador]
Spanje kent een hele resem aan Paradors, een soort hotels. Rechttegenover de Roques de García ligt de Parador 'Las Cañadas del Teide'.
Het is een unieke ervaring hier te logeren in het Nationale Park Del Teide op meer dan 2000 meter hoogte. Overdag wordt de cafetaria en bijhorende souvenirshop van de Parador overrompeld door de toeristen, maar 's nachts is het hier muisstil. De Parador beschikt over een kleine sterrenkijker, en het het hoeft niet gezegd dat er hier geen sprake is van lichtbevuiling. Ook het restaurant van de Parador staat gekend voor zijn typisch Canarische keuken.
[Centro de Visitantes]
Een beetje verscholen kan men het 'Centro de Visitantes', het bezoekerscentrum, vinden op de Teide. Vlakbij 'El Portillo',
op zo'n 300 meter van de splitsing naar Puerto de la Cruz en La Laguna ligt het bezoekerscentrum.
Laat u vooral niet misleiden door de souvenirwinkel. Het Centro biedt veel meer. Ga binnen opzij en daal af in een grot vol informatie
over het ontstaan van de Teide. Men ziet er oa. uniek beeldmateriaal van de laatste uitbarsting. Er is ook een leerrijke
videomontage. Bij het verlaten van de grot komt men automatisch in de souvenierwinkel uit.
Maar net ervoor krijgt u nog een pak info over de fauna en flora op de Teide. Buiten het Centro zijn er enkele korte wandelpaden
aangelegd. Daar kan men kennis maken met zeldzame planten. Tegenover het Centro starten de wandelpistes die uitkomen bij de Parador.
[Sterrenwacht]
Via route 3b en route 4 passeert men langs de sterrenwacht Izaña van Tenerife die gevestigd is op de Teide.
Deze sterrenwacht (Observatorio Del Teide)
is wereldwijd vermaard wegens zijn zeer gunstig ligging.
[Op naar de Top!!]
Tot zover blijven wij onder 2300 meter. Na de Roques en de Parador rijden we richting Pico De Teide,
wat ons automatisch bij het kabelliftgebouw brengt. Hier is voldoende parking.
Het loont soms om met de wagen tot aan de ingang te rijden. Er komt misschien wel net een parkeerplaats vrij. Anders is het te voet
bergop, en op 2300 meter valt dit net iets lastiger uit.
In het gebouw kan men iets nuttigen, het toilet opzoeken of een souvenir aanschaffen. Uiteraard is de hoodbedoeling dat u met de kabellift stijgt tot 3550 meter.
Niks houdt u tegen. De rit is ongevaarlijk en is een unieke ervaring. Alleen het uitzicht al is adembenemend. Probeer daarom steeds een plaatsje te bemachtigen aan het venster kant krater, anders kijk je op de berg.
Het enige wat een domper op de vreugde kan zijn is de kostprijs. Een enkele rit kost, volgens het uur van aankomst, ± 12-13 euro per persoon (8 euro jonger dan 14 jaar). Das 24-26 euro voor een retourtje!!
Een rit duurt 8 tot 10 min., is 1241 meter lang en er gaan telkens 35 mensen mee in de lift die zich verplaatst met een snelheid van 8 meter / sec. De enkele ritten zijn voor zij die ofwel de Pico te voet opgaan of afdalen. Tickets kunnen ook boven gekocht worden.
Meer informatie is te lezen op www.teleferico-teide.com.
Na de kabellift is men aangekomen op 3550 meter hoogte. Hier kan men 3 kanten uit. Meestal lopen de paden door gigantische lavaformaties waarbij een mens zich echt nietig voelt.
Links gaat men naar het uitkijkpunt 'Pico Viejo'. Zoals de naam laat vermoeden heeft men hier uitzicht op de Pico Viejo (Oude Top of Piek) goed voor een hoogte van 3135 m. In feite is de krater van Pico Viejo groter en mooier dan deze van de Pico Del Teide. Maar uiteraard ziet men hier veel meer, bvb. het zuiden van het eiland.
Helemaal aan de andere kant, rechts van de kabelliftterminal, heeft men het uitkijkpunt 'La Fortaleza'. Dit geeft dan weer een uitstekend zicht op het noorden van Tenerife.
Een derde mogelijkheid is het pad 'Sendero Telesforo Bravo' af te stappen. Dit brengt u van op 3555 m. naar de krater op 3718 m. Dit kan enkel afgelegd worden mits het voorleggen van een speciale toestemming.
Meer informatie over toegangsuren en voorwaarden en kan men hier vinden.
De toestemming is bovendien maar geldig voor een bepaalde datum en binnen een tijdsvork van enkele uren. Wanneer de kabellift gesloten is op de gekozen datum, dan is de toestemming ook geldig de dag erop.
Insiders hebben me toevertrouwd dat het laatste stuk, wat bovendien zeer lastig afstappen is op deze hoogte, en een blik in de krater niet echt spectaculair zijn.
Wie houdt van lava brengt best ook eens een bezoek aan Cueva del viento
Parque Nacional Teide
C/ Sixto Perera González, nº 25
38300 La Orotava
ESPAÑA
Tel.: 922922371 e-mail
[Fietsen naar de maan]
Wie zich atleet genoeg voelt kan naar het Nationale Park Del Teide fietsen. U kan bvb deelnemen aan de EL TEIDE CHALLENGE. Lees hier meer.
In elk geval de Teide oprijden is iets waar men beter niet onbezonnen aan begint. Lees alvast eerst de bijdrage van Hedwig Piens 'Fietsen naar de maan' alvorens de pedalen aan te klikken.
Ziek! En doktershulp nodig tijdens uw vakantie op Tenerife. TIP: vraag om een Nederlandstalige dokter!! Meestal roept de receptie van uw hotel er een lokale dokter bij waarmee communiceren soms stroef verloopt.
Vandaar deze suggestie om Doctor Ignace Brouns te laten oproepen. Wil de receptie daar niet op in gaan, dan belt u Dr. Brouns vanop uw GSM / mobieltje (tegen lokaal tarief). Tel. 922-79.06.37, GSM 609-070.005.
Of vraag een taxi u te brengen, na afspraak, naar: Apartamentos Andorra 029 - Playa de las Americas das tussen hotel Vulcano en hotel Andorra.
Een bezoek kost ± 50 Euro. Deze kosten worden grotendeels terugbetaald door uw ziekenfonds maar een reisverzekering is een MUST. Dus sluit er zeker een af voor op reis te vertrekken.
Een apotheek heet op Tenerife een Farmacia, en daarvan zijn er voldoende. Indien de medicatie dringend vereist is, maak dan gebruik van een taxi om u naar de farmacia van wacht (farmacia de guardia) te brengen.
Door Adrie van Holten Door Henk Nouws WANDELEN TEIDE
Tenerife is een wandelparadijs. Zowel in het zuiden van Tenerife (omgeving Vilaflor / Ifonce)
als in noorden van Tenerife (omgeving boven Aguamansa) zijn er honderden wandelpaden (senderos) door bos en natuur.
WANDELEN IN DE OUDE KRATER
In de oude krater van de Teide kan men uren zo goed als vlak wandelen. Let wel op dat u voldoende water, voeding en de juiste kledij bij hebt, want
bepaalde wandelroutes duren meer dan 5 uur. De wandelpaden starten aan ofwel de Parador ofwel aan de Centro Visitantes.
WANDELEN NAAR DE TOP
Maar de kers op uw wandeltaart is de bijna 6 uur durende beklimming naar de top van de vulkaan Teide (Pico del Teide). Deze wandel staat bekend als 'Sendero 7' en is van een hogere moeilijkheidsgraad. Minder ervaren wandelaars kunnen alvast het eerste stuk afwandelen tot aan de Montaña Blanca.
De Nederlandse Adrie van Holten stapte echter deze route helemaal af tot aan de top op 3718 meter, en pende voor ons deze aparte ervaring neer.
U leest er ook hoe u aan een toelating komt om helemaal tot aan de krater te gaan Lees meer...